För att öka vildsvinsjakten ger kommunen bidrag till jägare
För att öka vildsvinsjakten har kommunen beslutat att ge bidrag till jägarna för provtagning av köttet. Något som ger positiva konsekvenser för både ätbart kött, miljön och vildsvinsbeståndet.
Förslag för dig
Att hålla vildsvinsstammen på en hanterbar nivå så att skador i trafiken, inom jordbruket, på tomtmark och annan värdefull mark minimeras är viktigt.
Bidrag för bättre vildsvinshantering
Därför sökte Jägarförbundet Sandviken Norra och jägarförbundet Årsunda-Österfärnebo tillsammans med LRF Sandviken om bidrag från Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning (VGS).
VGS har fattat beslut om att betala ut 40 000 kronor till Sandvikens jägarförbund och 20 000 kronor till Hofors. Pengarna ska användas för att kunna provta och omhänderta fler skjutna vildsvin inom Sandvikens och Hofors kommuns gränser. Bidraget räcker till 120 provtagningar.
”Det är viktigt framför allt ur ett smittspridningsperspektiv att vildsvin inte lämnas i skogen. I och med det här bidraget möjliggör vi för att fler skjutna vildsvin provtas och att de som har för höga halter av cesium tas om hand på ett korrekt sätt. Det ska inte drabba jägarna ekonomiskt att göra rätt och det här ser jag som något väldigt positivt”, säger Marie Dahlén som är miljöinspektör och även kommunal skyddsjägare inom Sandviken och Hofors kommun.
Mindre smittspridning
Att provta och ta hand om skjutna vildsvin kan vara en tidsödande och kostsam process. Pengarna som Jägarförbundet får gynnar vildsvinsjakten och att färre blir lämnade i skogen efter jakten. Något som ger positiva konsekvenser för både ätbart kött, miljön och vildsvinsbeståndet.
Vad händer med de skjutna vildsvinen?
Det omhändertagna köttet som inte blir mat på grund av trikiner eller för höga halter av Cesium, mals ner och omvandlas till bland annat biogas.
Kontakt VGS
Kontakt Hofors kommun
Artikeln uppdaterades senast:
Aktuellt i Hofors kommun
-
Fortsatt verksamhet i Hantverkarns lokaler
Det särskilda boendet Hantverkarn i centrala Hofors håller på att avvecklas. I lokalerna finns idag även annan verksamhet, såsom exempelvis matsal. Socialnämnden beslutade den 30 september att viss verksamhet ska fortsätta att bedrivas i matsalen samt receptionsplan på Hantverkargatan 32. -
Hur vill du som nationell minoritet
berätta för oss om din vardag? -
Gratis är gott - laga mat svinnsmart online!
Hanna har idag 224 000 följare på Instagram och är känd för sina tips och trix om hur du lagar riktigt billig mat! Välj mellan att laga maten tillsammans, eller bara titta och låt dig inspireras. -
Entré ungdom flyttar till Folkets hus
Fredag v. 41 stänger fritidsgården tillfälligt för att flytta verksamheten från Petreskolan till Folkets hus. Syftet med flytten är att hela verksamheten ska vara samlad och att de får fler lokaler. Även tillgång till kulturscener är en fördel.Ungdomarna kommer få vara med och hjälpa till att utforma de nya lokalerna. Vår förhoppning är att detta ska bli en härlig plats för våra unga.