Hofors Kommun logo, länk till startsida

Vigslar och begravningar

Förslag för dig

Borgerlig vigsel

Ett alternativ till kyrklig vigsel är borgerlig vigsel. Vigselakten förrättas av en vigselförrättare som är förordnad av Länsstyrelsen. I Hofors kommun finns följande vigselförrättare:

 • Ziita Eriksson

Gör så här

 • Beställ blanketter "hindersprövning" och "anmälan om namn" från riksskatteverkets blankettarkiv (RSV nr 7831 och 7880).
 • Fyll i blanketterna och skicka dessa till lokala skattekontoret.
 • Om det inte finns något hinder mot äktenskapet kommer skattekontoret att
  utfärda ett intyg om hindersprövning som skickas hem till Er. Intyget
  gäller i fyra månader.
 • Beställ tid för vigsel hos kommunledningskontoret, telefon 0290-290 00.
 • Intyget som Ni fått hemskickat ska lämnas till kommunledningskontoret.

För utländska medborgare gäller särskilda regler. Om en av er eller båda är utländska medborgare bör ni vända er till ert skattekontor för information.

Mer information om vigslar finns hos Riksskatteverket.

Vigselrum

Bredvid kommunhuset, på Granvägen 2, erbjuder kommunen ett vigselrum. Rummet är anpassat för ett mindre sällskap och rymmer förutom vigselförrättare och vigselpar även två vittnen. I mån av tid finns även möjlighet att boka ett större rum i kommunhuset.

Borgerlig begravning

Borgerlig begravning innebär en begravning utan religiös anknytning. Någon begravningsförrättare är inte nödvändig. Den som håller i begravningen kan vara en anhörig, en god vän eller någon helt utomstående som man vill ska hålla i begravningen.

Svenska kyrkan är ansvarig för begravningar för alla medborgare. Ansvaret innebär att de ska ordna och hålla med allmänna begravningsplatser inom ett visst område och ordna särskilda begravningsplatser för till exempel muslimer och judar.

Länsstyrelsen har också utsett begravningsombud för att granska hur kyrkan sköter sitt uppdrag. I Hofors kommun finns följande begravningsombud:

 • Marie-Louise Dangardt

Kontakt Vigslar & begravningar

Artikeln uppdaterades senast:

Kontakt Vigslar & begravningar

Aktuellt i Hofors kommun