Hofors Kommun logo, länk till startsidaAnsvarsfull alkoholservering

Det finns en stark koppling mellan alkohol och våld. Den kopplingen är större i länder där man har en berusningskultur, till exempel i Sverige.

Krogen är för många en trevlig mötesplats, men krogen är också en arbetsplats. Metoden "Ansvarsfull alkoholservering" har som mål att minska våld och skador på och i anslutning till krogen.

Metoden vilar på tre ben; samverkan mellan myndigheter och bransch, utbildning av restaurangpersonal och ökad tillsyn. För att arbetsmetoden ska ge resultat i form av minskad våldsbrottslighet krävs ett strukturerat arbete med samtliga av metodens delar. Det finns många vinster att nå genom att arbeta med metoden; både samhällsekonomiska och hälsovinster för individer.

I Hofors kommun arbetar vi med övriga kommuner i Gästrikland kring metoden bland annat genom att erbjuda gemensamma utbildningar till krögare och restaurangpersonal.

Nästa utbildningsomgång kommer att ske 3 och 10 maj 2023 i Sandvikens kommun.

Inbjudan och informationen Om ansvarsfull alkoholservering, Folkhälsomyndigheten  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.publiceras här i anslutning till utbildningstillfället

Mer information
Ansvarsfull alkoholservering - Utbildningsmaterial från Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..