Hofors Kommun logo, länk till startsida


Hofors kommun satsar på förebyggande hemtandvård

Hofors kommun har i samverkan med Folktandvården startat ett projekt om förebyggande hemtandvård.

Vi är den första kommunen i Sverige att arbeta på det här sättet!

Läs vad tre av våra undersköterskor tycker om satsningen.

Projektet innebär att undersköterskor som arbetar i hemtjänsten samt på särskilda boenden har fått möjlighet att gå en tandvårdsutbildning för att kunna utföra förebyggande hemtandvård.

Tre av undersköterskorna som fått möjlighet att gå tandvårdsutbildningen är Rosita Ödman, Malin Bäcklin och Therese Kjettselberg som arbetar på äldreboendet Spelmannen i Torsåker.

De berättar att de är glada över satsningen, både för de boende som lättare kan få tandvård i sin trygga hemmiljö samtidigt som personalresurserna kan användas på ett bättre sätt än att personalen ska åka med en boende i taget till tandkliniken. Det underlättar även för anhöriga som inte längre behöver åka med till kliniken.

Tidigare har det varit ett helt projekt bara att ta sig till och från tandvården eftersom många behöver särskilda transporter, berättar Therese Kjettselberg. Nu kan vi dessutom upptäcka avvikelser i munnen tidigare och göra insatser om så behövs.

Uppskattningen från de boende har varit stor, det är väldigt få som tackat nej till erbjudandet om förebyggande tandvård, berättar Rosita Ödman. Och det är riktigt roligt med nya arbetsuppgifter tillägger Malin Bäcklin.

Tanken är att undersökningarna ska genomföras var fjärde månad. Än så länge är projektet i ett tidigt stadie och man har hunnit med två undersökningsomgångar, båda med stöd från personal på Folktandvården. Det har varit utmanande med nya arbetssätt, nya journalsystem att lära sig samt annorlunda dokumentation, men Malin, Rosita och Therese ser alla fram emot fortsättningen.

Gunni Englund är en av de boende på Spelmannen som fick erbjudandet om förebyggande hemtandvård. Hon tycker att projektet är toppen och tackade ja med en gång, nu väntar hon ivrigt på nästa tid.