Hofors Kommun logo, länk till startsida


När Finland kom till Sverige - Kun Suomi Ruotsiin muutti

29 november – 10 december visas vandringsutställningen När Finland kom till Sverige - Kun Suomi Ruotsiin muutti på Hofors bibliotek.

Utställning

Under 1960- och 70-talet flyttade fler än 320 000 personer från Finland till Sverige och för femtio år sedan nådde flyttvågen sin kulmen. Utställningen består av intervjuer och fotografier för att synligöra den stora arbetskraftsinvandringen och den gemensamma historia som Finland och Sverige delar. Utställningen innehåller även videoutställningen Juuret – Rötter. Där får vi möta den yngre generationen som utifrån sitt perspektiv berättar om hur de ser på den sverigefinska identiteten.

Utställningen och utställningskatalog är tvåspråkig och har tagits fram av Sverigefinska Riksförbundet med stöd av Statens Kulturråd.

I samband med utställningen bjuds det bland annat på musikunderhållning, traditionella maträtter, hantverk och berättelser för att lyfta sverigefinnar och deras historia i Hofors.

Utställningen invigs den 29 november klockan 10.00 av Diana Blomgren, ordförande kommunfullmäktige, och Marja Luusua, ordförande finska föreningen.