Hofors Kommun logo, länk till startsida


Hofors-en av fyra kommuner att delta i projekt om hållbara skolmåltider

Ett sätt att nå de globala hållbarhetsmålen är att ställa om hela livsmedelssystemet, så att vi kan producera, köpa och äta mat som gynnar både hälsan och miljön.
Livsmedelsverket och Vinnova samordnar och finansierar projektet ”Ett nytt recept för skolmåltider” och Hofors kommun är en av fyra kommuner i Sverige som valts ut att delta i ett unikt projekt för att skapa framtidens hållbara skolmåltidssystem.

Hofors en av fyra kommuner i nytt projekt

25 kommuner ansökte om att få delta i projektet Ett nytt recept för skolmåltider och Hofors tillsammans med Karlstad, Munkedal och Vallentuna valdes ut som utvecklingsmiljöer.
För att nå de globala hållbarhetsmålen Agenda 2030 behöver man producera, köpa och äta mat som gynnar både hälsan och miljön. Projektet kommer att utforska hur ett sådant hållbart system kan se ut – socialt, miljömässigt och ekonomiskt. Tanken är att skolmåltiderna kan bilda modell för hur hela livsmedelssystemet kan ställas om.


– Detta Vinnovaprojekt går helt i linje med Hofors kommuns mål med hållbar utveckling, växthussatsning och kretsloppsarbete. Jag ser fram emot detta projekt för våra unga medborgare och för hållbara skolmåltider i vår kommun och på sikt i hela Sverige, säger Linda-Marie Anttila, kommunstyrelsens ordförande i Hofors kommun.


– Det blir väldigt spännande att följa de fyra utvecklingsmiljöerna, de blir spjutspetsar för hållbara skolmåltider och vår förhoppning är att alla kommuner i Sverige ska kunna dra nytta av deras erfarenheter, säger Livsmedelsverkets projektkoordinator Ulrika Backlund i ett pressmeddelande.