Hofors Kommun logo, länk till startsida


Petter Danielsson nominerad till lärarpriset Guldäpplet

Årets nominerade till lärarpriset Guldäpplet visar att digitaliseringen nu når skolan på bred front och berikar alla ämnen. Nytt för året är att så många nominerade är drivande i att ge hela skolan – alla elever och alla lärare – möjlighet att dra nytta av digitaliseringen.

Hoforslärare nominerad

Drygt hundratalet lärare har i år nominerats till det prestigefyllda lärarpriset Guldäpplet. Det är lärare från hela landet, från förskola till gymnasium och komvux. Guldäpplet delas ut årligen sedan 2002, och firar i år sitt 20-årsjubileum.

En av de nominerade är Petter Danielsson, ikt-pedagog i Hofors kommun, nominerad för sitt arbete med att driva på och underlätta digitaliseringen av skolmiljön. Han har arbetat intensivt för att alla ska få tillgång till ett digitalt verktyg, något som i dag är verklighet. Och han ser också till att de används på ett bra pedagogiskt sätt via träffar med elever, pedagoger, vårdnadshavare, skolledning med flera.

– Både nationella beslut och pandemin kräver insatser för att de digitala stöden ska nå alla lärare och hela skolan, för att bidra till alla elevers lärande och digitala kompetens. Utvecklingen av kollegiala samarbetsformer med stöd av skolledning och huvudman är här en nyckelfaktor. Därför är det betydelsefullt att årets nominerade till lärarpriset Guldäpplet i hög grad är drivande i kollegiala samarbeten på den egna skolan, liksom nationellt, säger Peter Becker, ordförande i Guldäpplets jury.

Guldäpplet har under sina tjugo år vuxit till ett professionspris, med lärarfacken som partners och jurymedlemmar:

– Lärarprofessionen tar ansvar och står för utveckling i alla lägen. I en tuff tid så ser vi många fantastiska exempel där lärare enskilt eller tillsammans driver digitaliseringen och skolan framåt. Lärarna är värda all uppskattning och stöd de kan få och i Guldäpplet kan vi ge några denna uppskattning lite mer, säger Robert Fahlgren, Lärarförbundets andre vice ordförande och medlem av Guldäpplets jury.

– Det är upplyftande att läsa alla nomineringar och få en inblick i alla "obesjungna hjältars" arbete som görs runtom i Sverige. Guldäpplet har en viktig funktion i att lyfta fram detta och bidra till att goda insatser sprids i skolsverige, säger Johan Runesson, ledamot i Lärarnas Riksförbunds styrelse och medlem av Guldäpplets jury.

Bland de nominerade utser juryn, bestående av tidigare pristagare och partners, tre finalister som presenteras den 28 september. Prisutdelningen kommer att ske i samband med firandet av Guldäpplets 20-årsjubileum, på Guldäpplets dag, i Stockholm den 28 oktober. Då presenteras även mottagarna av Guldäpplets Jubileumsutmärkelse.