english
Suomeksi
Hofors kommun
Hofors kommunRosalila tulpaner

Språkvän & Föreningsmatchning

Lär känna våra nya Hoforsbor

Språkvän

Aktiviteten språkvän är ett sätt att få nyanlända och tidigare Hoforsbor att träffas och prata med varandra. Syftet är att våra nyanlända snabbare ska lära sig både det svenska språket och de sociala koderna.

Detta underlättar integrationen, förebygger fördomar och bidrar till ett Hofors där alla kan känna sig trygga och delaktiga.

Vill du bli språkvän kan du ansöka via vår e-tjänsteportallänk till annan webbplats
om du väljer att skriva ut blanketten
kan du lämna den hos:
AMI Träffpunkt bruket AMI, Centralgatan 19
eller skicka den till:
AMI, Centralgatan 20, 813 30 HOFORS

Föreningsmatchning

Att vara aktiv i en förening tillsammans med personer som du delar ett intresse med kan vara oerhört givande. För en person som är nyanländ till Hofors och Sverige kan det vara ännu mera givande. Därför vill vi tillsammans med föreningslivet i Hofors enkelt erbjuda våra nyanlända denna möjlighet till en naturlig väg in i det svenska samhället. Detta kan dessutom bli ett gyllene tillfälle för er förening att hitta nya stjärnor, ledare, medlemmar och volontärer.

Vill er förening ta emot nyanlända så kan ni ansöka via vår e-tjänsteportallänk till annan webbplats
om du väljer att skriva ut blanketten
kan du lämna den hos:
AMI Träffpunkt bruket AMI, Centralgatan 19
eller skicka den till:
AMI, Centralgatan 20, 813 30 HOFORS

Några vanliga frågor och svar

Vem kan bli språkvän?
Du som är etablerad i samhället, kan språket och vill göra en insats för integrationen på din fritid. Du kan vara en person, en familj, ett företag eller en förening.

Vem kan få en språkvän?
Du som relativt nyligen har invandrat till Sverige, kan anmäla dig för att träffa en språkvän. Det krävs endast att du kan lite svenska och vill engagera dig i en personlig kontakt.

Vad gör en språkvän?
Du engagerar dig ideellt på fritiden med att välkomna och berikar ditt eget liv med att lära känna någon från en annan kultur. Du fungerar som en länk till det svenska samhället.

Får jag någon ersättning?
Nej, språkvännen och den nyanlände deltar frivilligt utan ersättning.

Vad ska jag tänka på som språkvän?
Det handlar om att umgås och ha roligt, byta kunskap och förstå varandras kulturer och vardag. Det är ett fint tillfälle att hitta nya vänner och utvecklas som människa.

Hur går det till?
Först anmäler du ditt intresse på en anmälningslapp eller vi e-formulär.
Integrationsenheten, genom Maria, hon kommer sedan att ta kontakt med dig och ge information om den person som du så småningom föreslås träffa. Första mötet sker tillsammans med Maria, som matchat ihop er utifrån era respektive önskemål, intressen och erfarenheter.

Hur länge pågår kontakten?
Så länge båda parter vill.

Vad gör vi när vi träffas?
Umgås och pratar. Man kan fika tillsammans, promenera, hitta på något att göra som båda har intresse av. Det är ni som bestämmer tillsammans.

Jag har anmält mig- varför har jag inte matchats ihop med någon?
Det kan ta olika tid allt från veckor till månader. Vi vill att era önskemål ska stämma överens och just nu kanske det inte finns någon som passar just dina intressen.

Vi frågor funderingar eller mera information kontakta

Maria Grönlund, handläggare integrationsenheten
Mobil: 070-0860248
E-mail: maria.gronlund@hofors.se