Hofors Kommun logo, länk till startsida

Minoritetsveckan i Hofors

Den 2-8 oktober är det dags för årets minoritetsvecka.

Förslag för dig

I Sverige har vi fem erkända nationella minoriteter som är urfolket samerna, sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar. De nationella minoritetsspråken är samiska, finska, meänkieli, romani chib och jiddisch.

Minoritetsveckan är ett gemensamt arrangemang i Region Gävleborg och anordnas för att synliggöra och sprida kunskap om Sveriges nationella minoriteter, deras historia, kultur och språk.

Minoritetsveckan i Hofors 2023

På Hofors bibliotek kommer veckan att uppmärksammas med ett bokbord där du kan finna information om, av och med personer som tillhör de nationella minoriteterna. På biblioteket kommer du att finna information om nationella minoriteters rättigheter och de kommer även att delas ut språkpaket till små barn.

Barn i årkurs 1 har utifrån boken Kissa katoaa (Katten är borta) fått skapa fantasifulla bilder och kommer vara en utställning på Hofors bibliotek under v 40-42. Lördag 7 oktober är det finsk- och svenskspråkig sagostund av denna bok och efterföljande pyssel på Hofors bibliotek.

Entré ungdom kommer att anordna ett minoritetsquiz filmvisningar samt en finsk afton för sina medlemmar.

Kommunen kommer flagga med de nationella minoriteternas flaggor vid kommunhuset.

Mer information om de olika aktiviteterna i Hofors samt programmet för hela regionen hittar du i länkar längre ned på denna sida.

Varmt välkomna att ta del av programmet för minoritetsveckan 2023!

Artikeln uppdaterades senast:

Aktuellt i Hofors kommun