english
Suomeksi
Hofors kommun
Hofors kommunSamlad information om Covid-19, Coronaviruset

Här samlar vi aktuell och uppdaterad information om Covid-19, Coronaviruset. Hofors kommun håller sig uppdaterad i ärendet och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Då det är ett högt tryck på 1177 önskar Region Gävleborg hjälp att minska telefonköerna. Om du inte har symtom sök i stället information på 1177.se.

Har du allmänna frågor om coronaviruset ring 113 13 eller gå in på folkhalsomyndigheten.se eller krisinformation.se.

 • Samlad information om vaccinering mot Covid-19


  1177.selänk till annan webbplats

  Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats • Om du varit utomlands


  Detta gäller om du varit utomlandslänk till annan webbplats
 • Vaccinpass


  Så här skaffar du vaccinpasslänk till annan webbplats
 • If you are being vaccinated against COVID-19länk till annan webbplats


  Information in english and other languageslänk till annan webbplats
 • Vaccin mot Covid-19


  Region Gävleborglänk till annan webbplats
  1177.selänk till annan webbplats
  Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats
  Krisinformation.selänk till annan webbplats
 • Tillfällig Covid-19-lag


  Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning.
  Mer information finns på;
  Länsstyrelsen Gävleborgs hemsida länk till annan webbplats
 • Om du eller någon i familjen blir sjuk


  Hur ska jag göra om jag eller någon i familjen blir sjuk?
  Frågor och svar hittar du på Folkhälsomyndighetens hemsida.
  Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats
 • Samlad information för företagare


  Här hittar du samlad information för företagare.Åtgärder från VGS för att underlätta för företagare.länk till annan webbplats
  Nya regler för restauranger och krogar.länk till annan webbplats

  I övrigt hänvisas till Entré Hofors hemsida för aktuell information för företagare.

  Entré Hoforslänk till annan webbplats

 • Information om viruset corona på lättläst svenska


  Lättläst information på krisinforamtion.selänk till annan webbplats
 • Om coronaviruset – för dig som är barn eller ungdom


  Här har vi samlat information som kan vara bra att känna till för dig som är barn eller ungdom. Vi berättar om coronaviruset, hur du skyddar dig själv och andra och vad du kan hitta på för att må så bra som möjligt när livet inte riktigt är som vanligt.

  Folkhälsomyndigehetens information till barn och ungalänk till annan webbplats

 • Film på olika språk


  På informationsverige.se som är länsstyrelsernas webbplats med information om Sverige för dig som är asylsökande eller nyligen har fått uppehållstillstånd finns filmer på olika språk om hur du skyddar dig och andra från spridning av coronaviruset och covid-19.Filmerna och informationsverige.selänk till annan webbplats
 • Covid-19 - kommunsamverkan


  Samlad information om covid-19 för kommuner i samverkan med Region Gävleborg.

  Mer information här.länk till annan webbplats
 • Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten


  Allmänna råd från Folkhälsomyndigehetenlänk till annan webbplats
 • Information in other languages


  Information in other languageslänk till annan webbplats
  Sveriges Radio (nyheter om det nya coronaviruset i Sverige på english, العربية, suomeksi, Soomaali, Kurmancî, سۆرانی, davvisámegilli, romani, meänkielele och på lätt svenska.)länk till annan webbplats
 • Samlad information för förskolor och skolor


  Här hittar du samlad information gällande förskolor och skolor i Hofors kommun. Vi rekommenderar att följa uppdateringar här om du är vårdnadshavare. Tänk på att barn/elever som är sjuka och kan riskera att smitta andra ska stanna hemma från förskolan/skolan. Samma information kommer även att läggas ut på förskolans och skolans lärplattformar Unikum och InfoMentor. * Information om rätt till förskola/fritidshem för barn till vårdnadshavare som är korttidspermitterade pga situationen med Covid-19
  Rätten till förskola/fritidshem gäller för barn som behöver barnomsorg med hänsyn till vårdnadshavares förvärvsarbete eller studier, eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt. Barn vars vårdnadshavare är arbetslösa har rätt till förskola 15 timmar/vecka, detta gäller dock inte barn på fritidshem. För vårdnadshavare som blivit permitterade från sina arbeten under en kortare tid gäller:
  Vårdnadshavare som blivit delvis permitterade (nedsättning i arbetstid) lämnar in nytt schema till förskolan/fritidshemmet . Ingen justering av avgiften görs.Vårdnadshavare som blivit helt permitterade :
  Förskola: barnet har rätt till plats 9.00 -14.00 tisdag, onsdag, torsdag (meddela förskolan att du blivit permitterad). Ingen justering av avgiften görs.
  Fritidshem: barnet har inte rätt att vara på fritidshemmet, vårdnadshavaren blir dock inte av med platsen. Ingen avgift kommer att tas ut under den tid barnet inte har rätt till plats. Obs! För att avgift inte ska tas ut måste vårdnadshavare meddela Kicki Österbacka, christina.osterbacka@hofors.se .
  * Förlängt beslut om distansutbildning för gymnasiet/vuxenutbildningen på Björkhagsskolan
  Hofors kommun förlänger beslutet om distansutbildning för gymnasie- och vuxenutbildning på Björkhagsskolan t o m den 12 juni. Beslutet kan komma att omprövas efter nya rekommendationer från berörda myndigheter
  * Information om avgifter inom förskola/fritidshem vid en ev stängning pga situationen med Covid-19
  Enligt lag 2020:148 och förordning 2020:115 kan regeringen eller huvudmannen under vissa förutsättningar fatta beslut om att tillfälligt stänga skolor, förskolor och fritidshem. Huvudmannen kan besluta om stängning
  1. om en så stor andel av personalen vid verksamheten är frånvarande med anledning av det virus som orsakar covid-19 så att det under viss tid inte går att bedriva verksamheten
  2. efter samråd med smittskyddsläkare som en åtgärd för att motverka spridning av det virus som orsakar covid-19
  3. om verksamheten ligger i ett område som Folkhälsomyndigheten har beslutat ska vara avspärrat enligt smittskyddslagen
  4. med anledning av en rekommendation från Folkhälsomyndigheten som berör skolområdet.
  Kommunen kommer inte att ta ut någon avgift för de barn/elever som inte har rätt till omsorg i förskola eller fritidshem under den tid regeringen/huvudman beslutat att verksamheten ska vara stängd.Vid en stängning måste dock hemkommunen eller huvudmannen erbjuda barnomsorg (under vissa förutsättningar) till vårdnadshavare vars arbetsinsats bedöms nödvändig för att upprätthålla samhällsviktiga verksamheter samt till barn/elever som av fysiska, psykiska eller andra skäl är i behov av omsorg på förskola/fritidshem (se punkten nedan).* Omsorg för barn vid en stängning av skola, förskola eller fritidshem
  Under vissa förutsättningar kan regeringen eller huvudmannen fatta beslut om att stänga skolor, förskolor och fritidshem. Om detta sker behöver vårdnadshavare vars arbetsinsats bedöms nödvändig för att upprätthålla samhällsviktiga verksamheter erbjudas barnomsorg. Kommunen har vid en stängning även ansvar för omsorg för barn/elever som av fysiska, psykiska eller andra skäl är i behov av omsorg. Mer information.
  * Distansutbildning för gymnasieskolor och högre utbildningar
  Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla gymnasieskolor och högre utbildningar att, från och med onsdag 18 mars, övergå till distansutbildning. Hofors kommun följer rekommendationen och kommer att övergå till distansutbildning på Björkhagsskolan onsdag 18 mars klockan 13. Till att börja med kommer det att gälla en månad framåt, men kan komma att omprövas om andra rekommendationer kommer från berörda myndigheter.

  * Om ett barn/elev blir sjuk under dagen
  Så här säger Folkhälsomyndigheten: Om barn/elev insjuknar under dagen ska barnet/eleven gå hem så snart som möjligt. Personalen kontaktar då barnet/elevens vårdnadshavare och bedömer om barnet/eleven kan gå hem själv eller bör vänta i ett enskilt rum tills vårdnadshavare anländer.
  * Råd för att minska smittspridning
  Så här säger Folkhälsomyndigheten: För att minska risken för smittspridning ska barn/elever och personal vara uppmärksamma på symtom som feber, hosta och svårigheter att andas och vid sådana symtom hålla sig hemma. Det gäller även vid lättare symtom som halsont, snuva och muskel- och ledvärk. Rekommendationerna gäller oavsett om man varit på resa innan man blev sjuk eller inte. Barn/elever och personal ska liksom alla andra i samhället stanna hemma så länge man känner sig sjuk och man ska vara symtomfri i två dagar innan man får gå tillbaka till förskolan/skolan.
  Hur vet jag om mina symtom beror på pollenallergi eller på covid-19?länk till annan webbplats
  Då även covid-19 kan ge milda förkylningssymtom är det svårt att till en början bedöma om dina symtom beror på allergi eller om du smittats av sjukdomen.
  Se till att stanna hemma även om du får milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Medicinera som vanligt för din allergi. Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom sannolikt beror på allergi behöver du inte vara hemma.Tillkommer nya symtom som du inte kopplar till din allergi eller om du får feber ska du stanna hemma tills dessa symtom försvinner och ytterligare två dagar.
  (källa: Folkhälsomyndigheten)

  * Information från Skolverket.länk till annan webbplats
  * Information från Folkhälsomyndigheten.länk till annan webbplats
  * Frågor och svar från Skolverketlänk till annan webbplats
 • Allmän information om Covid-19, coronaviruset


  Allmän information från Folkhälsomyndigheten om Covid-19.PDF
 • Frequently asked questions about COVID-19


  Question and answers about Covid-19.länk till annan webbplats
 • Frågor och svar om Covid-19, Coronaviruset


  Folkhälsomyndigheten har sammanställt frågor och svar om Covid-19.
  Du hittar dem via länken.

  Frågor och svar och Covid-19länk till annan webbplats