Hofors Kommun logo, länk till startsida


Pin med Hofors kommunvapen

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

I januari 2018 trädde en ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i kraft. Samtidigt upphävdes lagen om kommunernas betalningsansvar.

Ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Den nya lagen ska främja en god vård och en socialtjänst av god kvalitet för enskilda som efter utskrivning från slutenvård behöver insatser från socialtjänsten, den kommunalt finansierade hälso- och sjukvården eller den landstingsfinansierade öppna vården. I detta syfte ska lagen särskilt främja att en patient med behov av insatser skrivs ut från den slutna vården så snart som möjligt efter det att den behandlande läkaren bedömt att patienten är utskrivningsklar.

Kommunerna i Gävleborg har skrivit en länsgemensam överenskommelse med Region Gävleborg gällande hantering av den nya lagen. Utöver det är det upp till varje kommun att besluta om organisation för att hantera de nya kraven i lagen. Hofors kommun har valt att införa insatsen Trygg hemkomst inom hemtjänsten för att på ett snabbare sätt kunna erbjuda insatser i hemmet efter sjukhusvistelse.