Suomeksi
english
Hofors kommun
Hofors kommun
Dela Dela
Lyssna

Lyssna

Translate

Translate


Hofors kommun

Animationens mästare Per Åhlin har rötter i Hofors

I februari 2015 öppnade utställningen Per Åhlin – en animationens mästare i Motala. Därefter har utställningen turnérat över landet och nyligen visades den på Folkets Hus i Hofors.
Per Åhlin, som av en slump föddes i Hofors 1931, är skaparen av många kända alster så som bland annat Karl-Bertil Jonssons julafton, Resan till Melonia och Dunderklumpen.

Per Åhlin - en animationens mästare visas på Folkets Hus

Tecknaren och animatören Per Åhlin, har en lång och gedigen karriär bakom sig. Han är mannen som animerat Karl-Bertil Jonssons julafton, Dunderklumpen och resan till Melonia. Han har illustrerat bokomslag till, bland annat, Tage Danielssons Sagor för barn över 18 år och han var den första personen att belönas med det ärofyllda Gullspirapriset.
Vad som kanske är mindre känt är att Per Åhlin faktiskt, föddes på Hofors BB 1931 och att han tillbringat somrar i Barkhyttan där hans föräldrar hyrde ett sommarställe.
- Det är klart att det känns roligt att utställningen har hamnat just i Hofors, säger Per Åhlin.

Att Per Åhlin föddes på Hofors BB lite av en slump. Pers mor var bördig från Hofors, men bodde i Örebro vid tiden då Per Åhlin föddes.
- Men den dagen jag kom till världen var min mor på besök i Hofors så där föddes jag.
Tillsammans med flera släktingar hyrde Pers föräldrar ett sommarställe i Barkhyttan och han minns gården som stod precis intill stora vägen.
Ett annat minne är från Folkets Park som har haft en speciell betydelse i Pers liv. Där i parken på utescenen såg han teater för första gången.
- Det var förmodligen ett par ambulerande operettföreställningar som satte spår i mitt sinne. Först blev det till dockteater i min barndom, senare experimentteater och förmodligen har det också haft betydelse för mitt filmintresse långt senare, säger Per

Men nu var det länge sedan resan gick till Hofors.
- Ja, det är många år sedan. Sist jag åkte genom Hofors var nog när vi skulle spela in Dunderklumpen i Jämtland och det är några år sedan. Men jag har fortfarande släkt i Hofors som jag har kontakt med, säger Per.

Utställningen Per Åhlin – en animationens mästare, visades på Folkets Hus i Hofors sista veckan i september.
- Det är inga originalgrejer som visas men det är många olika saker man kan få se på utställningen. Bilder är kompletterade med text från Elisabeth Lysander (författare till boken Per Åhlin, bildmakare).
Per Åhlins karriär har varit lång och innehållit många saker men något han själv tycker ligger honom extra varmt om hjärtat är den animerade filmen Resan till Melonia.
- Det är väldigt mycket av mitt eget material i den filmen så det är nog den jag väljer att lyfta fram om jag ska välja något.

Utställningen Per Åhlin – en animationens mästare visades på Folkets Hus i Hofors till och med 30 september. Hur länge den fortsätter att turnera i Sverige beror på efterfrågan.

Hofors Kommun
813 81  HOFORS

Besöksadress:
Granvägen 8

Växel:
0290-290 00

Org nr:
212000-2296

Hofors Kommun
813 81  HOFORS

Besöksadress:
Granvägen 8

Växel:
0290-290 00

Org nr:
212000-2296